Frugttræer i Sakskøbing

Frugttræer i Sakskøbing

Guldborgsund kommune planter frugttræer i Sakskøbing by, og yder Sydhavsøerens Frugtfestival økonomisk støtte de kommende 3 år.

Tirsdag d. 12. april 2012 kl. 15.00 tog Formand for Sydhavsøernes Frugtfestival, Claus Meyer, Borgmester i Guldborgsund Kommune John Brædder, samt Formand for Sakskøbing Handelsstandsforening Jan H. Petersen hver i sær fat om en spade, og plantede hver et æbletræ på Sakskøbing Torv.

Denne symbolske handling er straten på en langsigetet tilplantning af Sakskøbing, hvor det er målsætningen at hele Sakskøbing by skal prydes med frugttræer, hovedsageligt æbletræer men også mirabel, som udmærker sig ved at være et at de allerførste frugtbærende træer, der blomstrer i april. På den måde synliggør Guldborgsund Kommune, at Sakskøbing er blevet hjemstavn for den årligt tilbagevendende Frugtfestival, som fejrer den lange frugtavlstradition og de skønne frugter, som det milde klima på Sydhavsøerne afstedkommer. Sakskøbing er i øvrigt også byen, hvor Danmarks største frugtlager ligger.

I forbindelse med Plantningen udtaler Guldborgsund Kommune:

”Det glæder mig meget med så frugtbart et samarbejde mellem foreninger i Sakskøbing, Sydhavsøernes Frugtfestival med Claus Meyer i spidsen og Guldborgsund Kommune. Dette tiltag er et fremragende eksempel på, hvordan vi i fællesskab skaber en rigtig positiv udvikling med en spændende begivenhed for borgere, turister og handelsliv. Yderligere er det et tiltag, der er med til at sætte Lolland-Falster på Danmarkskortet og gør landsdelen kendt for vores gode kvalitets fødevare”. Udtaler Borgmester John Brædder.

Det er målet at byen skal være prydet at et hav af blomstrende frugttræer om forået, og i efteråret byde de mange gæster under festivalen, 3. weekend i september, velkommen med masser af frugttræer i bæring. Plantningen sker i et samarbejde mellem Sakskøbing Handelsstandsforening og Sakskøbing Turistforening. Efter plantning på torvet vil der blive arbejdet videre med en plan, som gerne skulle ende med plantning af frugttræer i hovedgaden (Søndergade). Der vil blive plantet gamle, robuste sorter med” kulturhistorisk rod ”, dvs. sorter som stammer fra Lolland Falster, og som erfaringsmæssigt har vist sig at være modstandsdygtige overfor svampeangreb. Sakskøbing vil derfor blive beplantet med følggende sorter:

Guldborg fra ca. 1870 fra Guldborg på Lolland,

Karin Schneider også kendt som Rød Ingrid Marie, Karin Schneider (den røde type af Ingrid Marie) stammer fra Nr. Alslev ca. 1950.

Bodil Neergaard fra Flintinge på Lolland ca. 1850.

Degneæble fra Gjedesby på Sydfalster ca. 1850

Soesmark æble fra Nordøst Lolland ca. 1900

Sukkertop fra Vaalse, fra Vaalse på Nordfalster

Umidelbart efter plantningen kl. 15.00, underskrev Guldborgsund Kommune og Foreningen Sydhavsøerens Frugtfestival en 3. årig samarbejdkontrakt, der sikrer frugtfestivalen grundfinansiering de kommende 3. år.