Årets tema – Madam Mangor

Festivalens gennemgående tema for i år er Madam Mangor.  Hun står for mange som indbegrebet af kogebogen fra dengang, husmødre kunne sylte og henkoge.

Madam Mangors univers

Det er et helt nyt koncept, der prøves af i år – sammen med årets tema, som kan opleves i den helt nye Kagesalon: Madam Mangor. Her kan man smage kager fra Mangors tid og høre om hende, om kogebøger og om tiden i korte foredrag i salonen. Det sker 3 gange lørdag og 4 gange søndag, så alle har en chance for at lytte med.

På scenen kan man søndag få spændende og pudsige historier fra tipoldemors køkken: Madhistoriker, museumsinspektør og kogebogsforfatter Bettina Buhl vil fortælle om 1800-tallets danske køkken og om datidens kendte Mangor, som hjalp høj som lav – og ikke mindst soldaten i felten.

Bettina disker op med fortællinger om det nymodens støbejernskomfurkøkken, om tidens store madtrends med kaffe, kaffeborde, hakkekød og kartofler, der var kulinariske nyheder, de fleste først lige skulle vænne sig til. Om dem på landet, som holdte stædigt fast i det fælles ølkrus og om de nyrige bydanskere, som måtte ty til Emma Gads regler for bordskik, for at kunne begå sig mellem musselmalet porcelæn, facetslebne krystalglas og fantasifulde serveringer. Grøntsager og frugt indgik i farverige serveringer – flere forsøgte sig endda med en kost helt uden kød.

Heldigvis kunne man søge hjælp i tidens mange kogebøger – især Kogebogen for små husholdninger blev flittigt brugt. Kogebogsforfatteren var Madam Mangor – en enlig mor, som selv betalte for sine bogudgivelser.

Program i Frugtfestivalens Kagesalon

LØRDAG

15 min. fortælling med Madam Mangor; Hvorledes mit liv
som kogebogskribent var, og om de mange huskeråd fra min tid.

Kl. 12.00  Madam Mangor om sin tid

Kl. 13.30  Madam Mangor om sin tid

Kl. 15.00  Madam Mangor om sin tid

SØNDAG
15 min. fortælling med Madam Mangor eller 20 min. fortælling med madhistoriker Bettina Buhl

Kl. 12.00  Bettina Buhl om sukker, kager og frugt i danske kager

Kl. 13.00  Madam Mangor om sin tid

Kl. 14.00  Bettina Buhl om småkager og anvendelse af frugt i danske kager

Kl. 15.00  Madam Mangor om sin tid