Presse

PRESSEMEDDELELSE

Publikum købte tonsvis af lokal frugt på festival

Der blev solgt over 110.000 stykker frugt og tusindvis af liter most, da Sakskøbing for 12. gang var vært for Sydhavsøernes Frugtfestival. Det gode vejr og tætpakkede program trak ekstra mange folk til.

Vi skal genopdage vores frugt. Det var målet for Sydhavsøernes Frugtfestival, som blev afholdt for 12. gang i weekenden.

”Det er meget simpelt: dansk frugt er i verdensklasse – og frugten fra Sydhavsøerne er noget ganske særligt. Kom og vær med til at hylde den”, lød det fra tidligere fødevareminister og æbleavler Ritt Bjerregaard, der åbnede festivalen lørdag under fuld musik fra Sakskøbing Tambourkorps.

Folk strømmede til. Og målt på antal frugt, der blev langet over diskene, må man sige, at målet blev indfriet. Over 110.000 æbler, pærer og blommer (over 11 tons) og tusindvis af liter most skiftede hænder, vurderer de mange avlere, der solgte frugt i løssalg.

”Jeg solgte lige så meget frugt på to timer, som hele sidste år”, siger Peter Larsen, der er frugtavler på Lilleø. Så han måtte tage færgen hjem og plukke mere lørdag eftermiddag, så der var friske forsyninger søndag.

Rekordomsætning

Også flere boder og butikker meldte om rekordomsætning, og mange børn og voksne gik forgæves til totalt udsolgte workshops, der spænede over alt fra marcipandekorationer med Mette Blomsterberg, til bagerkurser og ciderfremstilling.

”Tusindvis af mennesker har haft fornøjelsen af friskhøstet frugt fra Sydhavsøerne i denne weekend. Det var vores mål, og det er virkelig smukt at være vidne til”, siger Claus Meyer, der er formand for frugtfestivalen.

Over hundrede frivillige har fået festivalen op og stå, forklarer Birte Aagaard, der er næstformand.

”Vi er dem dybt taknemmelige. Uden det unikke forenings- og forretningsliv og den imponerende frivillighedskultur, vi har i Sakskøbing, havde vi ingen festival”, siger hun.

PRODUKTPRISER

Under festivalen kunne publikum løbende stemme på deres favoritmost og marmelade, og søndag kom et fagdommerpanel med Helle Brønnum Carlsen i spidsen og gav deres besyv med.

Vinderne af ÅRETS MOST blev Lolle Frugt (publikumsprisen) samt Danske Frugtavlere ’Kongens Most’ (fagdommerprisen). For MARMELADER vandt Joan Thorlin med hendes mirabelle-hyben-sylt (publikumsprisen) og Postholderens Sted vandt med deres pære-brombær-sylt (fagdommerprisen).

PRESSEMEDDELELSE

Masser frugt i børnehøjde på festival

Sylt frugt, pynt frugt, pres frugt og smag forskellen. Sydhavsøernes Frugtfestival skruer gevaldigt op for frugtformidling i børnehøjde, når den traditionsrige festival for løber af stablen i Sakskøbing.

Find dit yndlingsæble, bag æbleskiver med æbler, dekorer marcipanæbler med Mette Blomsterberg og komponer din nye favoritsmoothie. Det bliver nogle af aktiviteterne for børn, når Sydhavsøernes Frugtfestival løber af stablen 14.-15. september – en festival, der hylder den fabelagtige frugt, der er dyrket i det kystnære egne i Lolland-, Guldborg- og Vordingborg kommune.

”Vi vil gerne give de kommende forbrugere et kendskab til frugten fra Sydhavsøerne – og ikke mindst give dem lyst til at bruge det i praksis”, siger Elsebeth Palsgaard-Jensen, der står bag det såkaldte ’sanse-laboratorie’.

I laboratoriet kan børn og barnlige sjæle kan blive klogere på duft, smag og konsistens, samt ved at undersøge, om det er muligt at drikke en sukkerroe. Endelig skal der bages og spises æbleskiver, der rent faktisk indeholder æbler.

Også det populære ’Fars Køkkenskole’ kigger forbi med deres smoothiecykel, hvor man selv kan arbejde med smagsretningen i smoothien, og selv fabrikere strømmen til blenderen via pedalkraft.

Endelig kigger også den tidligere bagedyst-dommer Mette Blomsterberg forbi. I hendes konditorværksted lærer hun børnene kunsten at dekorere marcipanæbler og andre søde sager.

Alle børneaktiviteter er gratis, det er først til mølle, og det er tilmelding på dagen i Informationsboden i børneområdet.

Mød producenterne

Der er også masser ar muligheder for de voksne. Kerneaktiviteten er som altid de mange boder med alle tænkelige, frugtrelaterede varer, hvor du kan møde producenterne i øjenhøjde. Dem kommer der endnu flere af i år, hvor omkring 70 forskellige boder har meldt deres ankomst.

”Håbet er selvfølgelig, at gæsterne bruger løs af den fantastiske frugt, vi dyrker på Sydhavsøerne og resten af landet, som vitterlig er i verdensklasse. At folk får nye ideer til at bruge den, og går fra festivalen og er lige så stolte frugtambassadører, som vi selv er”, siger Claus Meyer, der er initiativtager og formand for festivalen, der sidste år fik 20.000 gæster.

Programmet bliver løbende udvidet frem til festivalen. Følg med på www.frugtfestival.dk.

PRESSEMEDDELELSE

Festival vil gøre os til stolte frugtambassadører

For 12. gang er der Sydhavsøernes Frugtfestival i Sakskøbing og målet er klart: Danskerne skal lære at elske den frugt, øerne er verdensmestre i at producere. Derfor skrues der op for frugtaktiviteter for børn, workshops for voksne og god, gammeldags folkeoplysning for de særligt interesserede.

Børnene kan komme på sanselaboratorium, bage ’ægte’ æbleskiver og dekorere marcipanæbler med Mette Blomsterberg. Voksne kan prøve kræfter med syltning og bagning med frugt. Og de nørdede kan lære at pode frugttræer, komme på masterclasses i æblesorter, ciderfremstilling og sampling af frugtvin.

Det er nogle af nyhederne, når Sydhavsøernes Frugtfestival, der er Danmarks vigtigste og største begivenhed inden for frugt, løber af stablen den 14. og 15. september. Som altid foregår det i Sakskøbing på Lolland, der er det historiske centrum for frugtproduktionen på Lolland-Falster og de omkringliggende øer.

”Vi skruer gevaldigt op for aktiviteterne, hvor både børn og voksne får syltetips, bagetricks og praktisk kendskab til frugternes kæmpe mangfoldighed”, siger Claus Meyer, der er initiativtager til den traditionsrige festival, der sidste år havde 20.000 besøgende.

Mød producenterne

Den store hovedattraktion er selvfølgelig de mange boder med alle tænkelige, frugtrelaterede varer, hvor du kan møde producenterne i øjenhøjde. Dem kommer der endnu flere af i år, hvor arrangørerne regner med at komme over 70 forskellige boder. Men i år skal de besøgende også få endnu mere viden og endnu flere køkkenfærdigheder med hjem.

Blandt andet kommer der et bibliotek over 50 nuværende og tidligere frugtsorter, salg af sjældne frugttræer, spændende anbefalinger til haveejere og et ekspertpanel, der ’live’ kan identificere sygdomme eller sortsbestemme frugttræet, som festivalgæsterne har hjemme i haven.

”Håbet er selvfølgelig, at gæsterne bruger løs af den fantastiske frugt, vi dyrker på Sydhavsøerne og resten af landet, som vitterlig er i verdensklasse. At folk får nye ideer til at bruge den, og går fra festivalen og er lige så stolte frugtambassadører, som vi selv er”, siger Claus Meyer.

Sydhavsøernes Frugtfestival har fået Povl Lønberg som ny projektleder. Han er en erfaren festivalleder med både Danmarks Østersfestival og Årets Vildtret i bagagen. I øvrigt er Povl Lønberg selv opvokset på Lolland og sidder i bestyrelsen i Lolland-Falster Lovestorm.

Pressekontakt

Kontakt pressekoordinator Povl Lønberg på 28404832 eller pl@luna.dk for yderligere oplysninger, billeder, akkrediteringer til festivalen og interviewaftaler.

Find festivalen og del dine oplevelser på følgende hashtags: #frugtfestival #danskfrugt

www.frugtfestival.dk – Instagram: @sydhavsoernesfrugtfestival – Facebook: facebook.com/frugtfestival