PRESSEMEDDELELSE 19. SEPTEMBER 2021
Frugtfestival fik gæster til lommerne
Der blev hygget og handlet mere end nogensinde før ved Sydhavsøernes Frugtfestival.
Gensynsglæden var stor til Sydhavsøernes Frugtfestival i Sakskøbing i weekenden. Det var tydeligt, at festivalen havde været savnet, efter at den måtte aflyse sidste år på grund af corona. Bymidten mindede to dage i træk om en sydeuropæisk landsby på en markedsdag med et mylder af mennesker og boder.
Byens butikker lokkede med ekstraordinært gode tilbud, og gæsterne var nemme at slå en handel af med, fortæller en glad formand for Sakskøbing Handelsstandsforening, Jan Herluf Petersen:
”Selv ikke de truende regnvejrsskyer kunne holde besøgende fra at strømme til, og alle byens p-pladser blev fyldt til randen. Vi oplevede, at gæsterne havde et opsparet behov for at komme ud og bruge penge og hygge sig med andre. De varer, som vi troede, vi skulle sælge på to dage, solgte vi på den første dag. Købekraften har været større end ved sidste festival i 2019,” siger Jan Herluf Petersen.
Peter Thorlin fra Thorlins Spisested har haft samme oplevelse i sin madbod:
”Salget er gået rigtig godt. Vi kan mærke at folk har penge. De andre år har det været 100-kronesedler, nu er er det 500-kronesedler, gæsterne har fremme, og de vil gerne bruge dem,” fortæller Peter Thorlin.
I børneområdet kunne børn prøve at bage rigtige æbleskiver med æbler i. De frivillige troede, de havde rørt nok æbleskivedej til to dage, men måtte i al hast i gang med at tilberede mere dej, da alle æbleskiverne blev spist første dag.
”Det er gået over al forventning,” smiler Jane Kjeldgaard, frivillig i børneområdet.

Der var højt humør hos både børn og voksne til Sydhavsøernes Frugtfestival i weekenden. Foto: Carina Woollhead.
Spis frugt og bliv cirkusartist!
I år præsenterede Sydhavsøernes Frugtfestival to nye aktiviteter, cirkusforestilling med børneartister og et foredrag om, hvordan nogle af hverdagens velkendte frugter overhovedet kom til Danmark.
Cirkusfamilien bag Cirkus Panik havde i en uge trænet med eleverne fra 4. klasse på Ellekildeskolen og blandt andet lært dem at gå på line. Børnene havde selv været med til at udforme deres kostumer.
Lonni Gelsdorf, der var kommet rejsende helt fra Holstebro til frugtfestivalen, var imponeret over børnenes kunnen:
”Det er første gang, jeg ser et cirkus, hvor børn er artister, og de er virkelig gode.”
Stemningen i teltet var helt i top til de to forestillinger, og det glædede naturligvis en af børnenes lærere Jane Kjeldgaard:
”Eleverne udviste disciplin, samtidig med at de lyste af glæde og stolthed over at optræde med alt det, de har lært. Børnene viste, hvor vigtigt det er for den enkelte at være en del af helheden. Energiniveauet har været højt hele ugen, og det har været en fin chance for børnene at få lov til at arbejde med professionelle artister på et rigtigt cirkustæppe i skolen,” sagde en stolt lærer.
Til sidst i forestillingen kom cirkusdirektør Tatiana Steen og sprechstallmeister Rasmus Botoft med en advarsel til den ældre generation:
”Næste år vil artisterne ikke være børn, men derimod byens borgere mellem 48 og 81 år. Nu er det jeres tur! Byens borgere skal forberede sig ved at spise frugt tre gange om dagen,” lød advarslen og opfordringen.
Madspild var også vigtigt i gamle dage
I den mere seriøse ende af festivalen holdt museumsinspektør ved Museum Lolland-Falster Louise Sebro foredrag om Danmarks tidlige kontakt til Vestindien og de eksotiske frugter, krydderier og øvrige varer, som vi importerede derfra. Det var frugter, som menigmand slet ikke kendte til eller havde råd til, derfor var køberne typisk herskaberne på landets store herregårde, som gerne ville imponere deres gæster.
Louise Sebro fortalte blandt andet om en middag med suppe, steg og is på Pederstrup Gods med 400 personer. I gamle optegnelser havde hun fundet beskrivelser af, hvilket arbejde der lå bag gæstebuddet, så herskabets kunne sætte det ypperligste på bordet og levere godt værtskab. Køkkenpersonalet skulle stå til regnskab for alt, hvad der blev brugt, og der var fokus på at udnytte alt. Hermed blev de en slags foregangsmænd for det i dag hotte emne madspild, selv om de næppe kendte ordet dengang. Herregårdene blev også foregangsmænd for den tidlige frugtavl i Danmark, fortalte museumsinspektøren.
Faktaboks
Sydhavsøernes Frugtfestival kårede årets bedste most på danske æbler.
Publikumsprisen gik til Lolle Frugt.
Fagdommerprisen gik til Kogens Most.
Sydhavsøernes Frugtfestival kårede årets marmelade på dansk frugt.
Publikumsprisen gik til grøn tomatmarmelade med et strejf af citron og appelsin fremstillet af Margit Olsen, Nysted.
Fagdommerprisen gik til æble- og slåen-marmelade med basilikum fra ZBC i Vordingborg.
Fagdommerne var: Louise Brønnum Beck, gastrofysiker, Claus Meyer og Elsebeth Palsgaard-Jensen.
For yderligere kontakt:
Næstformand for Sydhavsøernes Frugtfestival Birte Aagaard
Mail: birte.aagaard@mail.dk
Projektleder Povl Lønberg
Telefon 2840 4832
Facebook https://www.facebook.com/events/1453317481692107
Hjemmeside http://frugtfestival.dk/
Instagram https://www.instagram.com/sydhavsoernesfrugtfestival/