top4

Ny restaurantdyst på festivalen i år

Med afsæt i erfaringer fra festivalens tidligere kokkekonkurrence ”Balladen om Guldborg” afviklet 4 år i træk fra 2013 til og med 2016, og CELF kokkekonkurrence ”Local Cooking” afholdt  i årene 2014/2015  springer festivalen og CELF ud i et nyt og tættere samarbejde ved at invitere til en ny fælles restaurant-konkurrence på festivalen.

I år har festivalen 10- års jubilæum. Den anledning bruger vi til at gentænke kokkekonkurrencen; tage fat i egnens  dygtige  kokke,  hylde dem gennem konkurrencen, ved at give dem mulighed for at vise, hvad de kan, når det kommer til at bruge lokale råvarer og frugt i sæson. Festivalen udsender pressemeddelelse primo juni måned om hvilke fem restauranter der stiller op i konkurrencen i år  –  Følg med på festivalens facebook!

Det falder fint i tråd med at CELF her i 2017 får hovedforløbet for gastronomer/caterer med i uddannelsesporteføljen, hvormed man kan tage hele kokkeuddannelsen i Nyk. F. Konkurrencen rummer derfor også et tæt samarbejde ml. en elev fra hovedforløbet og 2 elever fra grundforløb 2 og hver af de deltagende restauranter.  Eleverne vil bistå restauratørerne før og under konkurrencen, ligesom det er dem, der skal dokumentere  retterne og bistå med formidling.

Stemningsbilleder fra kokkekonkurrencen på festivalen 2016

pm-vinder-kokkedyst-2016-2
pm-vinder-kokkedyst-2016
pm-vinder-kokkedyst-2016-3

Årets kokke  2016 var (fra venstre): David Johansen fra Restaurant Kokkeriet, Carlos Ponto fra Restaurant Taller, Marc Foged fra Restaurant Geist, Erik Pedersen fra Restaurant Kadeau og  Martin ‘Guf’ Rasmussen, selvstændig og vinder 2015.

pm-vinder-kokkedyst-2016-4

Årets vinderret 2016 var ved Marc Foged, som præsterede: Stegt og røget skovgris på ben med æbleflæsk med sølvløg og sprøde svær, bagt knoldselleri med æbleeddike og sauce med solbær, mjød og ristet æble.

Sydhavsøernes Restaurantdyst

 

Lørdag d. 16. september  kl. 10.00 – 15.30

I Danmark, og i særdeleshed i Smålandshavet, kan man finde noget nær verdens bedste klima for dyrkning af kerne- og stenfrugt. Derfor inviterer Sydhavsøernes Frugtfestival egnens dygtigste kokke til at undersøge kerne- og stenfrugtens kvaliteter i en regulær restaurantdyst – i tæt samarbejde med elever fra den lokale kokkeskole CELF.  Samtidig inviterer festivalen medlemmer af BLF til aktivt at deltage i dysten….  som dommere sammen med nogle af Danmarks skarpeste madbloggere:

Lørdag den 16. september dyster Oreby Kro, Restaurant  Flamez og Hotel Saxkjøbing  om at præstere den bedste tre-retters sæsonnære menu, fremstillet af lokale råvarer og produkter – selvfølgelig med et altoverskyggende fokus på og hjerte for at anvende frugt i alle 3 retter.  Essensen er at det er restaurantens bedste bud på en frugtmenu i sæson, som kan vinde enhver herboende og turists ”madhjerte”.

30 lokale erhvervsfolk/ sponsorer for festivalen får mulighed for at være dommere  i dysten og være med til at afgøre hvem der præsterer den bedste frugtinspirerede mad på egnen.

Dommerne får en unik restaurantoplevelse – bliver budt til bords i et flot opdækket telt, får serveret lækre anretninger fra alle 3 restauranter – alle 3 retter – men i størrelser der gør at man kan nyde maden gennem hele konkurrencen. Og afgør sluttelig sammen med en håndfuld nationale madbloggere, hvem der løber af med sejren

Konkurrencen afvikles i tæt samarbejde med den lokale fagskole CELF og  Meyers Madhus med god hjælp fra Bent Brandt og ARLA.

På Sakskøbing torv bliver der opstillet et professionelt udstyret  køkkentelt, hvor konkurrencens praktiske del afvikles:

  • Konkurrencen afvikles i samarbejde med Bent Brandt, som venligt stiller alt ”Hardware” til rådighed.
  • Hver restaurant har en køkkenstation til rådighed , som indeholder ovn og kogeplader. Almindeligt udstyr. Der er adgang til køl og frys.
  • Hver restaurant laver 35 små anretninger af af hver ret – 30 heraf serveres for lokale dommere, som er erhvervsfolk og  5 for madjournalister/bloggere. 5 anretninger bruges dels til foto dels til uddeling til udvalgte publikummer – som giver deres mening om retterne med undervejs – uploades direkte på sociale medier mens konkurrencen kører.
  • Kokkene må medbringe alt i udstyr og værktøj.
  • Hver restaurant må i alt medbring et præfabrikert mad-produkter f.eks. en sauce, eller en kompot af syltede frugter. Det er op til hver restaurant at bestemme i hvilkne ret produkterne skal indgå.

 Vinderen af konkurrencen får overrakt  et unikt trofæ-kunstværk til opsætning på væg, skabt af  af Dorthe Denker, kunstner fra Fejø.

Afvikling af konkurrencen:

Kl 0915 – fælles briefing af alle deltagere

Kl 0930 – udlevering af bestilte varer.

Kl 0940 – fri indretning af køkkenstation (ingen madlavning)

Kl 0955 – alle deltagere ud af køkkenerne

Kl 10.00 – konkurrencen sættes i gang med rullende opstart

Kl 10. 30 – Chili-Claus åbner scenen

Kl. 10.45 – 11.00  Bo Frederiksen og en faglærer fra CELF  fortæller om principper for konkurrence på scenen. Kokke og elever præsenteres på scenen.

Kl 11. 50  De 35 dommere bydes velkommen  og seates i dommerteltet ( Blogger nævens og præsenteres men de lokale erhvervsfolk nævens ikke  ved navn blot en fælles velkomst fra scenen)

Kl 12. 00  – første forret serveres fra rest nr. 1

Kl 14.45  – sidste dessert serveres fra rest. nr 3

Kl 15.30  – Den vindende kok og elev fra CELF hyldes på frugtscenen

kokkedyst_2013

Kommentator og ansvarlig for afvikling af dysten i kokkestationsteltet er:


Bo Frederiksen, faglært kok med baggrund i deltagelse kokkekonkurrencer, har arbejdet på en række toprestauranter herunder NOMA, Hurtigkarl & Co., Malling & Schmidt. 2. plads til Årets kok i 2007. Er i dag faglig chef, også kaldet Rektor for Meyers Madhus, med tilrettelæggelse og afvikling af kursus-aktiviteter og madhusets øvrige aktiviteter og projekter, som f.eks. madskoler i fængsler og events som ‘Meyers pop up’.

 

Konkurrencen bedømmes ud fra en 1-10 pointskala:

Bedømmelseskriterier:

Forret, hovedret og dessert vil blive særskilt bedømt ud fra tre bedømmelseskriterier med en maksimal score på 10 point per ret. Bedømmelsen afgives af de 35 spisende gæster, og de 5 inviterede madjournalister/bloggere.

Kriterierne er:

  • Den visuelle præsentation og helhedsindtrykket (maksimum 10 point)
  • Smag (maksimum 10 point – dog bliver Scoren i ”smag” fordoblet i den samlede score.)
  • Kreativitet, præsentation og innovation (maksimum 10 point)

 

Kontakt og info om Frugtfestivalen til: 
Karin Hvidtfeldt mobil: 2463 4745 mail: karin@hideaway.dk