top4

Marc Foged vinder kokkedyst på Sydhavsøernes Frugtfestival

I weekenden løb den fjerde udgave af  kokkekonkurrencen ’Balladen om Guldborg’ af stablen, hvor fem kokke dystede om at lave de bedste retter med regionens frugter. Marc Foged fra Restaurant Geist løb med sejren.

De fem kokke i årets kokkedyst, Balladen om Guldborg, havde alle det samme udgangspunkt: I en hemmelig boks lå fire obligatoriske ingredienser. De to første – svinekam og æble – skulle indgå i en hovedret. I desserten skulle der være pære. Der fandtes også en flaske mjød, som kokkene selv måtte vælge, hvordan de ville bruge. Hvad kokkene valgte at kreere ud fra ingredienserne, var helt op til dem selv.

Efter tre timer i kokketeltet med smagsprøver til både dommere og publikum havde juryen fundet årets vinder. Marc Fogeds to retter havde overbevist dem, så han kunne strække hænderne i vejret med ’Guldborg Trofæet” over hovedet og det store smil på læben.

– Det var tæt i år, for de var alle sammen meget dygtige. Men Marc lykkedes at overbevise os, fortalte dommer Nethe Plenge, som sammen med Helle Brønnum Carlsen, Joan Sund og Jacob Kocemba smagte sig i gennem alle kokkenes frugtkreationer.

pm-vinder-kokkedyst-2016-2
pm-vinder-kokkedyst-2016

Om Balladen om Guldborg

I Danmark, og i særdeleshed i Smålandshavet, kan man finde noget nær verdens bedste klima for dyrkning af kerne- og stenfrugt. Derfor inviterer Sydhavsøernes Frugtfestival nogle af Nordens dygtigste kokke til at undersøge kerne- og stenfrugtens kvaliteter i kokkedysten Balladen om Guldborg. I årets udgave af konkurrencen dystede Martin ’Guf’ Rasmussen (vinder i 2015), Erik Pedersen fra Restaurant Kadeau, David Johansen fra Restaurant Kokkeriet, Karlos Ponto fra Restaurant Taller og årets vinder Marc Foged fra Restaurant Geist.

For mere information kontakt Karin Hvidfeldt på 2463 4745 eller  karin@hideaway.dk

pm-vinder-kokkedyst-2016-3

Årets kokke (fra venstre): David Johansen fra Restaurant Kokkeriet, Carlos Ponto fra Restaurant Taller, Marc Foged fra Restaurant Geist, Erik Pedersen fra Restaurant Kadeau og  Martin ‘Guf’ Rasmussen, selvstændig og vinder 2015.

pm-vinder-kokkedyst-2016-4

Årets vinderret. Marc Foged lavede stegt og røget skovgris på ben med æbleflæsk med sølvløg og sprøde svær, bagt knoldselleri med æbleeddike og sauce med solbær, mjød og ristet æble.

Kokkedysten

Balladen om Guldborg

Lørdag d. 17. september  kl. 11.00 – 15.00

”Balladen om Guldborg”  afvikles for 4. gang under Sydhavsøernes Frugtfestival. De deltagende kokke skal præstere en hovedret og en desset med afsæt i lokale råvarer, med et altoverskyggende fokus på at anvende frugt i retterne.

Baggrunden for konkurrencen er at vi i Danmark, og i særdeleshed i Smålandshavet, har noget nær verdens bedste klima for dyrkning af kerne -og stenfrugt. Derfor inviterer Sydhavsøernes Frugtfestival nogle af nordens dygtigste kokke til at undersøge kerne –og stenfrugtens kvaliteter i det salte køkken og i dessertkøkkenet under kokkedysten.

Konkurrencen afvikles i samarbejde med Bent Brandt,  kokke –og tjenerskolen CELF i Nykøbing Falster,  samt  kapaciteter fra det danske anmelderkorps  og frivillige kræfter i Sakskøbing herunder Turistforeningen og Handelsstandsforening.

Vinderen af konkurrencen får overrakt ”Guldborg Trofæet”, et unikt trofæ skabt af kunsthåndværker Bo Karberg, udført i aluminium og bronze.

kokkedyst_2013

Konferencier og scenemester er:

Jacob Kochemba, Danmarks måske mest erfarne tjener og sommelier. Har vundet titler som Nordiske Mesterskaber for Sommeliers, Danmarks Bedste Tjener, VM for tjenere. Har haft sin gang på et utal af restauranter bla. The Dining Room, Alberto K, d’Angleterre, Kong Hans, Premisse, Restaurant Herman og The Standard.

Kommentator og ansvarlig for afvikling af kokkedysten i kokketeltet er:


Bo Frederiksen, faglært kok med baggrund i deltagelse kokkekonkurrencer, har arbejdet på en række toprestauranter herunder NOMA, Hurtigkarl & Co., Malling & Schmidt. 2. plads til Årets kok i 2007. Er i dag faglig chef, også kaldet Rektor for Meyers Madhus, med tilrettelæggelse og afvikling af kursus-aktiviteter og madhusets øvrige aktiviteter og projekter, som f.eks. madskoler i fængsler og events som ‘Meyers pop up’.

Værtinde for kokke og dommere samt presseansvarlig for konkurrencen er:

Blogger og journalist Linn Grübbström, også kendt som Frøken Kræsen – www.frokenkraesen.com

Kokkekonkurrencen bedømmers ud fra en 1-10 pointskala:

Bedømmelseskriterier:

  • Udseende og helhedsindtryk
  • Ide, kreativitet og nyhedsværdi
  • håndværk/tilberedning
  • Smag
    NB Smag tæller dobbelt i den samlede score

Konkurrencens forløb:

  • Kl. 11:00 første kok sætter i gang i konkurrenceteltet.
  • Kl. 13:20 Første ret præsenteres på Frugtscenen, hvorefter der løbende bliver præsentationer og kommentering fra scenen frem til kl. 14. 50 hvor sidste ret præsenteres
  • Kl. 15:00 – 15:30 voterer dommerne
Kl. 15:30 kåres vinder af Kokkedysten ved en festlig trofæoverrækkelse på frugtscenen midt på Sakskøbing torv.

Kontakt og info om Frugtfestivalen til: 
Karin Hvidtfeldt mobil: 2463 4745 mail: karin@hideaway.dk