top4

Ny restaurantdyst på festivalen i år

Med afsæt i erfaringer fra festivalens tidligere kokkekonkurrence ”Balladen om Guldborg” afviklet 4 år i træk fra 2013 til og med 2016, og CELF kokkekonkurrence ”Local Cooking” afholdt  i årene 2014/2015  springer festivalen og CELF ud i et nyt og tættere samarbejde ved at invitere til en ny fælles restaurant-konkurrence på festivalen.

I år har festivalen 10- års jubilæum. Den anledning bruger vi til at gentænke kokkekonkurrencen; tage fat i egnens  dygtige  kokke,  hylde dem gennem konkurrencen, ved at give dem mulighed for at vise, hvad de kan, når det kommer til at bruge lokale råvarer og frugt i sæson. Festivalen udsender pressemeddelelse primo juni måned om hvilke fem restauranter der stiller op i konkurrencen i år  –  Følg med på festivalens facebook!

Det falder fint i tråd med at CELF her i 2017 får hovedforløbet for gastronomer/caterer med i uddannelsesporteføljen, hvormed man kan tage hele kokkeuddannelsen i Nyk. F. Konkurrencen rummer derfor også et tæt samarbejde ml. en elev fra hovedforløbet og 2 elever fra grundforløb 2 og hver af de deltagende restauranter.  Eleverne vil bistå restauratørerne før og under konkurrencen, ligesom det er dem, der skal dokumentere  retterne og bistå med formidling.

 

Stemningsbilleder fra kokkekonkurrencen på festivalen 2016

pm-vinder-kokkedyst-2016-2
pm-vinder-kokkedyst-2016

Om restaurantdysten 2017

I Danmark, og i særdeleshed i Smålandshavet, kan man finde noget nær verdens bedste klima for dyrkning af kerne- og stenfrugt. Derfor inviterer Sydhavsøernes Frugtfestival egnens dygtigste kokke til at undersøge kerne- og stenfrugtens kvaliteter i en regulær kokkedyst – i tæt samarbejde med elever fra den lokale kokkeskole CELF.

For mere information kontakt Karin Hvidfeldt på 2463 4745 eller  karin@hideaway.dk

pm-vinder-kokkedyst-2016-3

Årets kokke  2016 var (fra venstre): David Johansen fra Restaurant Kokkeriet, Carlos Ponto fra Restaurant Taller, Marc Foged fra Restaurant Geist, Erik Pedersen fra Restaurant Kadeau og  Martin ‘Guf’ Rasmussen, selvstændig og vinder 2015.

pm-vinder-kokkedyst-2016-4

Årets vinderret 2016 var ved Marc Foged, som præsterede: Stegt og røget skovgris på ben med æbleflæsk med sølvløg og sprøde svær, bagt knoldselleri med æbleeddike og sauce med solbær, mjød og ristet æble.

Restaurantdysten

 

Lørdag d. 16. september  kl. 10.00 – 16.00

Lørdag den 16. september skal de fem inviterede restauranter hver især præsentere en tre-retters frugtmenu i sæson, hovedsageligt fremstillet af  lokale råvarer, og med et altoverskyggende fokus på og hjerte for at kunne anvende frugt i alle 3 retter.  Essensen er at det skal være restauranten bedste bud på en frugtmenu i sæson, som kan vinde enhver herboende og turisters ”madhjerter”.

På Sakskøbing torv bliver der opstillet et professionelt udstyret  køkkentelt, hvor konkurrencens praktiske del afvikles. Der skal fremstille 45 små anretninger på størrelse med en tapasanretning. Hver anretning skal præsenteres på frugtscenen for de mange gæster, men skal også bedømmes af 35 spisende gæster – lokale erhvervsfolk –  og en håndfuld danske madbloggere/madjournalister.

 

  • Konkurrencen afvikles i samarbejde med Bent Brandt, som venligt stiller alt ”Hardware” til rådighed.
  • Hver restaurant har en køkkenstation til rådighed , som indeholder ovn og kogeplader. Almindeligt udstyr. Der er adgang til køl og frys.
  • Hver restaurant laver 45 små anretninger af af hver ret – 35 heraf serveres for lokale dommere, som er erhvervsfolk og  5 for madjournalister/bloggere. 5 anretninger bruges dels til foto dels til uddeling til udvalgte publikummer – som giver deres mening om retterne med undervejs – uploades direkte på sociale medier mens konkurrencen kører.
  • Kokkene må medbringe alt i udstyr og værktøj.
  • Hver restaurant må i alt medbring max. tre præfabrikerede produkter f.eks. en sauce, eller en kompot af syltede frugter. Det er op til hver restaurant at bestemme i hvilke retter produkterne skal indgå.

 

Konkurrencens forløb:
Kl. 10:00  kokke og elever sætter  i gang i konkurrenceteltet.
Kl. 12:30 Første ret præsenteres på frugtscenen, og fra buffet  i konkurrencens spiseteltet hvor de 40 dommere spiser sig gennem alle 5 restauranters forret, hovedret og dessert,  hvorefter der løbende bliver præsentationer og kommentering fra scenen frem til kl. 14.30, hvor sidste ret præsenteres
Kl. 15:15 – 15:45 Stemmer tælles op.
Kl. 16:00 kåres den vindende restaurant og Celf elever ved en festlig trofæoverrækkelse på frugtscenen midt på Sakskøbing torv.

Vinderen af konkurrencen får overrakt  et unikt trofæ-kunstværk til opsætning på væg, skabt af en lokal kunstner, som klart og tydeligt formidler budskabet om at restauranten er kåret som vinde af konkurrencen.

kokkedyst_2013

Kommentator og ansvarlig for afvikling af dysten i kokkestationsteltet er:


Bo Frederiksen, faglært kok med baggrund i deltagelse kokkekonkurrencer, har arbejdet på en række toprestauranter herunder NOMA, Hurtigkarl & Co., Malling & Schmidt. 2. plads til Årets kok i 2007. Er i dag faglig chef, også kaldet Rektor for Meyers Madhus, med tilrettelæggelse og afvikling af kursus-aktiviteter og madhusets øvrige aktiviteter og projekter, som f.eks. madskoler i fængsler og events som ‘Meyers pop up’.

 

Konkurrencen bedømmes ud fra en 1-10 pointskala:

Bedømmelseskriterier:

Forret, hovedret og dessert vil blive særskilt bedømt ud fra tre bedømmelseskriterier med en maksimal score på 10 point per ret. Bedømmelsen afgives af de 35 spisende gæster, og de 5 inviterede madjournalister/bloggere.

Kriterierne er:

  • Den visuelle præsentation og helhedsindtrykket (maksimum 10 point)
  • Smag (maksimum 10 point – dog bliver Scoren i ”smag” fordoblet i den samlede score.)
  • Kreativitet, præsentation og innovation (maksimum 10 point)

 

Kontakt og info om Frugtfestivalen til: 
Karin Hvidtfeldt mobil: 2463 4745 mail: karin@hideaway.dk