Sydhavsøernes Kagedyst

Sydhavs frugtstemning, et gigantisk kagebyggeri, og en spændende kagedyst

I anledning af Sydhavsøernes Frugtfestival fejrer 10 års jubilæum i år, bygger de dygtigste elever fra Konditorfagskolen ZBC i Ringsted en gigantisk frugtkage i mange etager, samtidig med at 6.klasser fra Nakskov,  Sakskøbing og Nykøbing F. dyster om at vinde FRUGTFESTIVALENS KAGEDYST 2017.

Der er masser af mundvandstrækkende smagsprøver undervejs, ligesom der løbende er præsentationer på frugtscenen – som f.eks. eksempler på hvordan man puster sukkerpynt med isomalt, rører en kagecreme der ikke flyder ud af kagen.. kort sagt man kan gå hjem med en masse bagetricks og fifs, samt ideer til nye frugtkager.

Konkurrencen for skoleklasserne er et samarbejdsprojekt ml. Konditorskolen,  Frugtfestivalen og  Sakskøbing Madskole. Det er en dyst, hvor de mest motiverede og kageglade elever fra hver af de deltagende skoleklasser, ender med at blive udtaget til at deltage i finaledysten, sammen med elever fra andre skoler i samme by.  Eleverne mødes i madskolen og gennemgår en regulær træningslejr, sammen med faglærer fra konditorskolen, inden de skal præstere deres fælles bud på en suveræn vinderkage, når finalen løber ad stablen på festivalen søndag d. 17 september.

 

Stemningsbilleder fra kageeventen på sidste års festival, hvor vinder af Sydhavsøernes Kagedyst 2016 blev , Rasmus Pape Selsing, konditorlærling i Andersen Bakery, København.

I 2016 var fire af de dygtigste konditorelever fra  ZBC i Ringsted  i hård konkurrence under Sydhavsøernes Frugtfestival. Festivallens gæster fulgte interesseret med, da Claes, Rasmus, Kevin og Katrine kom med deres bud på en Sydhavs-frugttærte.

Temaet var marcipan og selvfølgelig frugt af den lokale slags. Deltagerne havde øvet sig grundigt på deres kager, som de selv udviklede til konkurrencen, hvilket afspejlede sig i flotte og lækre kreationer. Hver især skulle konditoreleverne præsentere deres frugtkage på festivallens scene foran dommerpanelet, der bestod af branchens skarpeste folk. Tobias Hamann fra Den Store Bagedyst var konferencier, og spurgte nysgerrigt ind til de krævende teknikker og store kreativitet, som eleverne viste i deres kager.

Det var et tæt løb, men sejren løb Rasmus med, der havde lavet en æblekage med friske æbler, som han navngav ”Sydhavs Æbledrøm”. Udover æren vandt Rasmus en tur til New York i marts 2017, hvor han skal gæstede Meyrs tre bagerier, gik føl hos dessertkokken på Rest. Agern, og fik en hel dag på den bedste konditorfagskole i New York.

Download opskriften på vindertærten her

Sydhavsøernes Kagedyst

En kagekonkurrence for 6. klasser i samarbejde med konditorskolen.

Motivationen og ideen bag konkurrencen er, at få eleverne til at tage ”sydhavsfrugten” til sig, dvs. de varmekrævende frugter som pærer, blommer og figen, som modner til perfektion på Lolland, Falster og øerne i august og september.

Råvare krav: Varmekrævende frugter i sæson fra sydhavsørnene, marcipan,  chokolade og masser af lækre mejeriprodukter.

Deltagere:  6. klasses elever fra Nakskov, Sakskøbing og Nykøbing F.

Produktkrav: 2 tærter el. bagt kage hvor i frugt indgår.

Kagen skal kunne anvendes til: En dessert eller kage til kaffen. Sigtet for konkurrencen er at eleverne laver en kage der først og fremmest smager godt, men som også fremhæver frugten fra Sydhavsøerne på smukkeste vis.

Holdbarhed: Anretningen skal kunne stå i længere tid fra  kl. 12:00 til kl. 15:00. Ikke bagte elementer er tilladt f.eks.  kompotter, gelér, el. div. cremer.

Scenepræsentation: Eleverne mødes i konkurrenceteltet. Hvert by-team fra de 3 byer bager deres kage som de har designet på træningslejren i madskolen ugen før. Nogle kagekomponenter kan være lavet af konditorskolen på forhånd, af tidsmæssige årsager. Eleverne skal samme præsentere deres bud på vinderkagen på frugtscenen, dvs. de skal forklare og beskrive deres tanker for valg af ingredienser, komposition, pynt og smag.

Hvert by-team laver 5 kager – en til dommerne, en til foto og 3 til at dele ud til publikum!

 

Tema Sakskøbing bager og pynter op fra kl. 8.00 – 10.00 Præsentation kl. 10.30 på frugtscenen.

Team Nykøbing F. bager og pynter op fra kl. 10.00 – 12.00 præsentation på frugtscenen kl. 12.30

Team Nakskov  bager og pynter op fra kl. 12.00 – 14.00 præsentation kl. 14.30 på Frugtscenen

Afgørelse: Kl. 15.00 bedømmer dommerene de 3 kager og udpeger vindererteamet.

 

Dommere – se sidste års dommere her:

Dette års dommere afsløres i en pressemeddelelse 15. august.

 

STOR tak til vore sponsorer  ODENSE MARCIPAN, KØBENHAVNS KONDITORLAUG OG ARLA

Følg med på Instagram: @sydhavsoernesfrugtfestival

Følg med på Facebook: @frugtfestival