Sydhavsøernes Frugtbattle

En dyst på viden, fingerfærdighed og velsmag for Lokale bagermestre, slagtere og frugtavlere.

Konkurrencen er delt i to dele, en konkurrence på velsmag som afholdes i konkurrenceteltet stand nr. 37 foran Torvet 10, og en på fingerfærdighed og viden på Frugtscenen som står Torvet 2, stand nr. 41.

Festivalen har i år inviteret nogle af de dygtigste fagfolk på Sydhavsøerne til en sveddryppende og underholdende kollegial konkurrence. Alt sammen for at hylde frugtavlen på Sydhavsøerne, men bestemt også for at vise publikum bud på, hvordan frugterne kan bruges i bagværk og i slagterøjemed. Tre af egnen fremmeste frugtavlere inviteret til at dyste om hvem af dem der har de bedste pærer i sæson.

Efter 5 år med kokkedyster af forskellig karakter, er tiden kommet til at invitere andre fag med på frugtsjov i køkkenet og på scenen. Frugtbattlen er derfor i år kun for bagere, slagtere og frugtavlere.

Frugt – måske især æbler – indgår bl.a. i charcuterivarer som fx i Frugtfestivalens grillpølse med æbler, og derfor har bestyrelsen bag festivalen i år fundet på at invitere tre lokalkendte slagtere til at dyste i frugtbattle:  slagtermester Kjeld Hasselstrøm fra Meny i Maribo, pølsemager Christian Jørgensen fra SuperBrugsen i Sakskøbing og Peter Hansen fra Nystedslagteren.  De skal i dyste om hvem, der laver den bedste æblegrillpølse, som 75 publikummer skal stemme om. Efterfølgende skal de løse ”Den hemmelige kødudfordring” på scenen og svare på spørgsmål om frugtavl og kød på scenen.

Kager og frugt er et himmelsk match, og derfor er det også nærliggende at lave en bagerduel på frugtkager. Det bliver ”Bedste bud på en pæretærte, med danske pærer i sæson”, som de to kombattanter – Marc Pabst fra Pabst Bakery i Maribo og Steen Mortensen fra Steens Bageri i Nykøbing – skal dyste på, udover naturligvis en masse viden om frugt, når det bliver brugt i bagværk. Og de skal selvfølgelig også løse ” Den hemmelige bagerudfordring” Men først skal de lave den bedste pæretærte, som 75 publikummer får lov at smagsteste.

Frugtavlerne skal selvfølgelig også på banen. Deres boder fylder gaderne, men hvad ved de om frugt og frugtavl sådan generelt? Nok ret meget, og tre kendte avlere – Erik Lolle, Laurits Balle og Hans Lund Hansen – skal dyste på viden om lokal frugt.

 

Første del af konkurrencen:

Her vil hver konkurrencedeltager bestræbe sig på at vinde publikums hjerter gennem en smagstest, hvor 75 publikummer smager sig gennem bagermestres bud på ”Bedste pæretærte lavet af danske pærer i sæson”, eller hvem af de tre inviterede slagtermestre der laver ”Den bedste æblegrillpølse”. Vi runder konkurrencen af med at tre frugtavlerne præsenterer deres bedste bud ”Bedste pærer i sæson”. Denne del af konkurrencen afgøres vha. af stemmesedler uddelt til 75 heldige smagsdommere.

 Er du frisk på at være smagsdommer i Sydhavsøernes Frugtbattle, skal du henvende dig i festivalens konkurrencetelt  stand nr. 37, Torvet 10, i tidsrummet ml. kl. 10.00 – 12.00 og få udleveret en stemmeseddel.  Alle interesserede er velkommende – så længe pladser haves.

 

Anden del af konkurrencen:

Her vil de tre bagermestre, slagtermestre og frugtavlere deltage i en forrygende dyst på frugtscenen. D e får hver især en sjov, faglig udfordring, som de skal løse på tid, efterfulgt at en række spørgsmål gående på vide om lokal frugtavl samt er par faglige spørgsmål inden for faget. Denne del af konkurrencen afgøres ligeledes på point.

Den bagermester, slagter eller frugtavler der opnår flest points, vinder sin kategori, og hædres på behørig vis på Frugtscenen efterfølgende.