FRUGTDOKTORERNE KOMMER

Sydhavsøernes Frugtfestival får fint besøg at af nogle af Danmarks mest kompetente eksperter indenfor frugt.

De plejer at være et tilløbsstykke, for du kan spørge dem om… næsten alt.

Hvad spørger de oftest om?
”Det er oftest noget med sygdomme i frugttræerne i haven, som vi forsøger at komme med råd til at afhjælpe. Det er vigtigt, at man har gode, vellignende billeder eller en gren med. Ellers er der mange, der har overtaget et frugttræ, og gerne vil kende sorten og vide, hvad æblet er godt til. Her er det vigtigt, at man medbringer et par frugter og gerne en lille gren, hvis vi skal kunne identificere den. Billeder er sjældent nok”, siger Maren Korsgaard.

Kan I identificere alle sorter?
”Nej, nogle sorter ligner så meget hinanden, at vi må opgive. Og så
har vi også oplevet, at folk har æbler med fra vejkanten eller skovbrynet. Og det er oftest unikke, selvsåede og muterede, så hvis de skal have et navn, må man selv give det”.

Er det andre spørgsmål, hvor I må give op? ”Ja, altså enkelte har
taget ordet ’doktor’ bogstaveligt, og spørger til deres helbred. Men der melder vi altså pas”.

I DOKTORPANELET SIDDER

Maren Korsgaard, som medarbejder på Københavns Universitet indenfor frugtforskning på Pometet og har selv en økologisk frugtplantage.
Magnus Gammelgaard, gartneritekniker tidligere ansat på Forsknings- center Flakkebjerg. Nu tilknyttet Haveselskabets rådgivning vedrørende plantesygdomme og skadedyr. .
Birgitte A. Pedersen, faglært frugtavler, uddannet hortonom, initiativtager og mangeårig medarrangør af Æblets Dag på Fejø.

Frugtdoktorerne plejer at være et enormt tilløbsstykke, så kom i god tid, vær tålmodig og medbring højst to spørgsmål.