Formandens beretning

Formand, Claus Meyers, beretning for

SYDHAVSØERNES FRUGTFESTIVAL
weekenden den 16. og 17. september 2017

 

Frugtelskere fra Danmark og det nære udland deltog igen i 2017 i et brag af en frugtfest, da Sakskøbing by og Foreningen Sydhavsøernes Frugtfestival slog dørene op for jubilæumsudgaven. dvs. den 10énde version af festivalen.

Høj sol, et veloplagt tambourorkester, og Danmarks ikoniske Chilielsker over dem alle, Chili Claus,  satte en høj standard for festival åbningen, mens den voldsomste haglbyge set i mands minde lukkede festivalen ned søndag eftermiddag – præcis som Konditorskolen skulle præsentere deres kæmpekage på scenen. Kagen kom op på scenen, den blev smagt af mange munde, mens det smukke sukkertræ som skolens fremmeste elever havde arbejdet på hele dagen – slet og ret gik tabt i den silende hagelregn… Sådan et vejr har vi aldrig haft på festivalen før, og når det nu for en gang skyld skulle regne, sørgede vor Herre da også for, at det blev en byge der gik over i historien, som en af de voldsomste vi har set i Sakskøbing gennem årtier. En anden tig som vi heller ikke har oplevet før under festivalen, var at festivalen blev terrorsikret, hvilket blev løst på smukkeste vis store blomsterkasser og 4 gigastore indgangsportaler smukt pyntet op med frugt og blomster – publikum elskede dem og de blev årets photo-opportunity.

I rækken af gastronomiske events på festivalen var ”Frugt Battlen” ml. Kerteminde og Guldborgsund Kommunes to teams, smukt handlet og speaket af Chili Claus, nok festivalens mest vellykkede event – selvom vi måtte lade det smukke trofæ af Bo Karberg tage med Kertemindes Borgmester hjem. Sydhavsøernes Restaurantdyst, festivalens nye kokkekonkurrence for lokale topkokke, blev ligeledes afviklet i smuk symfoni mellem de 4 deltagende restauranter Den lokale fagskole CELF, Meyers Madhus og Festivalens mange engagerede kræfter. Konkurrencen trak lidt søm ud på planlægnings for forberedelsessiden, men de kom smukt igen under afviklingen. Det er derfor også meget ærgerligt at den suverænt vindende Restaurant i konkurrencen, restaurant Flamez fra Nyk. F, som virkelig havde forstået at arbejde med frugttemaet, og sat alle sejl til for at vinde, måtte lukke ned i december måned. Den vindende kok – Casper Malchow – har dog lovet at tage frugten med i hjertet i sit videre arbejde.

Der hvor der skete revolutionerende nyt på festivalens konkurrencefront, var på kåringen af Publikums Favoritmost, hvor Lolle Frugt for første gang i de 5 år konkurrencen har løbet ad stablen, måtte afgive vinderskamlen til Guldborgland Frugtplantage, som vandt med deres Single most af Cox æbler.

 

I 2017 kunne Sakskøbings vartegn Saxine, og for den sags skyld også byens butiksindehaverne,  smile bredt over en festival med  + 20.000 besøgende, mestendels fordelt på rigtigt mange børne-familier og folk i den i aldersgruppe, hvor håret antager let grålige nuancer. Der er dermed et stort potentiale for at arbejde med at tiltrække nye målgrupper til festivalen, samtidig med at vi passer på og plejer de ”eksisterende” gæster. Det er en ting som jeg ved vi vil komme til at arbejde meget med her i 2018.

 

Sporten var også i 2017 en markant del af festivalen  gennem festivalens samarbejder med Radsted Maraton, som organiserede et cannonball løb, Maribo Orienteringsklub der orkestrerede et orienteringsløb for hele familien, samt festivalens eget cykelløb organiseret via Frugtfestivalens bestyrelsesmedlem Morten Olsen og projektleder Karin Hvidtfeldt. Herunder en stor tak til alle frivillige kræfter og Nordea Danmark fonden for støtte til disse aktiviteter.

 

På vegne af festivalens bestyrelse er jeg til stadighed super stolt af at kunne præstere en festival med spidskompetencen indenfor frugtvinden og det sidste nye viden på forskningsfronten: De to frugtdoktorer; Maren Korsgaard, akademisk medarbejder på Københavns Universitet og økologisk rådgiver i Landboforeningen Gefion og Birgitte Pedersen, faglært frugtavler, uddannet hortonom og kvalitets- og fagkonsulent hos Gasa Nord Grønt. Disse to kvinder arrangerer hvert år en udstilling og et stand-indhold, der yder festivalen en relevant og forbrugervenlig faglig ballast, som tiltaler alle festivalens gæstegrupper.

Alt i alt en fin jubilæumsfejring, og afrunding af festivalens første 10 leveår.  Det blev et 10-år, hvor vi har hentet mange erfaringer, flest roser og ind i mellem lidt ris. Det er flot at vi gang på gang kan mønstre en lille hær af frivillige og samarbejdspartnere, ingen nævnt ingen glemt, som alle hver på sin måde yder festivalen en indsats, enten i form af udlån af materiel, sponsorater, tilskud mv.  En stor tak på vegne af en samlet bestyrelse.

 

Claus Meyer, Formand for Foreningen Sydhavsøernes Frugtfestival