Formandens beretning

Formand, Claus Meyers, beretning for

SYDHAVSØERNES FRUGTFESTIVAL
 weekenden den 17. og 18. september 2016

 

Frugtelskere fra Danmark og det nære udland deltog igen i 2016 i et brag af en frugtfest, da Sakskøbing by og Foreningen Sydhavsøernes Frugtfestival slog dørene op for den 9énde udgave af festivalen.

Sydhavsøernes Frugtfestival har dermed siden 2007 udviklet sig til en af regionens markante madevents, der sætter Lolland-Falster og øerne i et positivt lys, med fokus på budskabet om egnens milde klima, de bedst frugter, og smukke kulturlandskaber kendetegnet af rigtig mange frugtplantager.

Der er i dag omkring 150 hektar frugtplantage i Lolland Kommune, og 110 hektar i Guldborgsund Kommune.  Hvilket fastholder egnen til Danmarks frugtrigeste egn målt i produktion af sten- og kernefrugter.

Høj sol, et veloplagt tambourorkester, og Danmarks ikoniske havemand søren Ryge Petersen kendetegnede åbningen af festivalen. Som i 2016 blev efterfulgt af ikke mindre end 2. nye konkurrencer; En elevkonkurrencen for Konditorfagskolens fem skarpeste elever, selvfølgelig på frugtkager, og videreudviklingen af ”DM i Kamspisning af frisk frugt” til den nye ”Frugt Battle” ml. Lolland og Guldborgsund Kommune med de herrer Holger Rasmussen og John Brædder som holdkaptajner.

I 2016 kunne Sakskøbings vartegn Saxine, og for den sags skyld også butiksindehaverene i byen,  smile bredt over en festival med  + 20.000 besøgende i byen, mestendels fordelt på rigtigt mange børne-familier og folk i den i aldersgruppe, hvor håret antager let grålige nuancer.

Sporten kom for alvor på banen i 2016, det blev året hvor frugten virkelig blev forenet med sportsaktiviteter i det nære opland til festivalområderne; et maratonløb i form af et cannonball løb organiseret via StreetCommander, et orienteringsløb for hele familien organiseret af Maribo Orienteringsklub, og et cykelløb organiseret via Frugtfestivalen bestyrelsesmedlem Morten Olsen og projektleder Karin Hvidtfeldt. Herunder en stor tak til alle frivillige kræfter og Nordea Danmark fonden for støtte til disse aktiviteter.

 

Frugtens Univers ,  frugtformidling i øjenhøjde

Formidlingsområdet var i år placeret på hjørnet af apotekervænget, hvor  CELF´s anlægsteknik-linje, havde anlagt fine bede med bud på, hvordan man kan bruge og integrere frugttræer i sin prydhave. Radsted Gartneri stod for salg af alle tænkelig og næsten også utænkelig frugtbuske og træer til privathaven –  så flot at vi på festivalen kan præstere en stand, hvor man kan købe alt fra tranebærbuske over figentræer til kiwiplaner og kræger. Men det bærende element i formidlings-områet er og bliver Frugtdoktorernes stand:

Festivalens bestyrelse er super stolt af at kunne præstere en festival med spidskompetancen indenfor frugtvinden og det sidste nye viden på forskningsfronten: De 3 frugtdoktorer; Maren Korsgaard, akademisk medarbejder på Københavns Universitet og økologisk rådgiver i Landboforeningen Gefion. Hanne Lindhard Pedersen, Specialkonsulent på Gartnerirådgivningen indenfor kernefrugt, økologi og praktisk dyrkning og seniorrådgiver på Aarhus Universitet, Institut for Fødevarer, samt Birgitte Pedersen, faglært frugtavler, uddannet hortonom og kvalitets- og fagkonsulent hos Gasa Nord Grønt. Disse tre kvinder arrangerer hvert år en udstilling og et stand-indhold, der yder festivalen en relevant og forbrugervenlig faglig ballast, som tiltaler alle festivalens gæstegrupper. Derfor er vi også meget glade for at vi igen i 2017 får besøg af de damer og at Møsntedgårdfonden har bevilliget kr. 15.000,- til kommende års frugtdoktorstand på festivalen.

 

Udstillere og samarbejdspartnere

Festivalen kunne i 2016 præstere over 60 udstiller- og aktivitetsstande, der alle formidlede eller solgte  frisk frugt og/eller forædlede frugtprodukter, mens man i Street Food boderne kunne spise sig mæt i alle forskellige former for frugtretter og lækkerier.  Festivalens eget madudsalg  fik i 2016 besøg fra fjerne himmelstrøg – kaptajnen for madteltet Birte Pawlik, havde sørget for at  fremstille ketchup og sennep sammen med somaliske herboende flygtninge.  Det smagte efter sigende helt fantastisk.

Det er flot vi gang på gang kan mønstre en lille hær af frivillige og samarbejdspartnere, ingen nævnt ingen glemt, som alle hver på sin måde yder festivalen en indsats, enten i form af udlån af materiel, sponsorater, tilskud mv.  En stor tak på vegne af en samlet bestyrelse.

 

Kåringen af Publikums favoritmost

2016 blev igen – for 4. år i træk – vundet af byens lokale frugtavler Lolle Frugt.